Tassike elu topelt koorega »

Vastandid tõmbuvad: soe kodune õunakook vaniljejäätisega

Pühapäeval mul vedas, sest mulle saadeti Saaremaalt kilekotitäis õunu. Jei! Tõenäoliselt pole palju samasugust kodust tunnet tekitavaid asju, kui on jaanuarikuus veel koduaia õunte söömine. Kui ma väike olin, olid vanaisa-vanaema juba targalt ka talviseks õunahooajaks ette valmistunud ning suvila aeda Talvenaudingu istutanud. Minu ülesanne oli hilissügsel õunad kokku korjata ning siis puukastidesse ajalehekihtide vahele üksteise kõrvale laduda. Ja siis viidi need keldrisse talveks küpsema. Nendest vähestest kordadest, mil ma julgesin umbes 7aastasena üksi keldrisse minna (seal oli ju vähemalt 1000 ämblikku ja kottpime!), mäletan selgelt seda niisket, jahedat aga ka värske õuna lõhna, mis alati keldris valitses, kui neid talvekuudel sealt vähehaaval tooma hakkasime.

Talvenauding on meie aias siiani väike ja armas puu. Ainult et eelmise aasta õunasaak oli Pärnumaal olematu. Seepärast oligi mu rõõm Saaremaalt saadetud kompsu üle üüratu (ja hea küll, tegelikult olid seal lisaks õuntele ka ülimaitsvad kodused lihapirukad, millele lihtsalt ei saa vastu panna)! :)

Komps käes, hakkasid kohe mõtted erinevate õunusisaldavate retseptide ümber tiirlema. Tuhnisin kokaraamatutest, surfasin internetis, aga seda õiget, mille järele parajasti isu tundus olevat, ei leidnudki. Lõpuks otsustasin teha alustuseks ühe koduse ja lihtsa koogi, mida saaks soojalt vaniljejäätisega koos mugida (ühte kooki kõik õunad ju õnneks nagunii ei mahu). Ja nüüd, kui olen selle Oma maitse kokaraamatust leitud soe+külm portsu nahka pistnud, tunnistan, et oo jaa, see oli 100% õige valik!

Soe õunakook vaniljejäätisega

Sooja õunakoogi ja jäätisega on mingi veider lugu, sest kuskil restoranis või kohvikus ei ahvatle see mind peaaegu et kunagi tellima (võib olla otsin alati midagi “erilisemat”?). Aga iga kord, kui olen selle koogi söömise lõpetanud, ei saa ma hästi aru, miks ma seda tihemini ei ole teinud või tellinud?

Õunakook

Igal juhul annan nüüd koogi retsepti ka. Ja loodetavasti jääb nüüd siia kirja pandud kujul see mulle igaveseks meelde, et sooja õunakooki vaniljejäätisega tasub alati tellida-teha! :)

P.S. Soovitused erinevate õunu sisaldavate retseptide osas on teretulnud! :)

Vaja läheb:

125g võid
1,5 dl suhkurt
2 muna
2,5 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 spl piima
400 g õunu, viilutatud
kaneeli-suhkurt peale raputamiseks

Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber ja jahu ning sõelu taignasse. Kõige lõpuks lisa piim. Puhasta õunad seemnetest ja südamikust ning lõike õhukesteks viiludeks. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse koogivormi ning laota õunaviilud koor ülespidi tihedalt ja ringjalt koogile. Mina sain 3 ringi. Puista õuntele suhkurt ja kaneeli ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

  • mmm, kui ahvatlev! Ma ka just ükspäev mõtlesin, et nii kaua pole kodumaiseid õunu varem justkui jätkunudki, kui sel aastal. Poestki saab tellissaart ja talvenaudingut.
    Kui sa soovitusi küsid, siis üks mu lemmik on itaaliapärane vaniljekreemiga õunakook: muretainapõhi, vaniljekreem ja õunad: http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2010/10/vanilje-sidrunikreemiga-ounakook.htmlVastaTühista

  • Tõesti väga isuäratav! Mul on restoranide-kohvikute osas sama teema – vist otsin midagi erilisemat.VastaTühista

    • Aitäh, Mari-Liis ja Eva! Kodusest õunast on kooki teha ikka hoopis midagi muud kui poe omast. Ja aitäh ka väga isuäratava retseptisoovituse eest, kindlasti proovin selle ka järgi! Materjali ju on ;)VastaTühista

  • Oo Mamm. Tead peaaegu iga kord, kui su uusi postitusi loen, tunnen kuidas ma hakkan kohe tihedamini neelatama. Huvitav miks küll? :) Ja siis ma ikka ja jälle mõtlen sinna juurde, et peaks tegema ühe mõnusa istumise. Vot selline magus amps õhtul oleks igati teretulnud väikse juustuvaliku ja veini kõrvale.VastaTühista

    • Jaa, ühe mõnusa istumise võiks muidugi teha! Alati. Muide, mul ongi vaja tulla sinu kodu kanti ühte poodi lähiajal. See on avatud E-R 9-17ni. Suhtleme, kuidas su graafik on ;)VastaTühista

  • Kook on isuäratav ning koduste õunte vastu ei saa miskit. Eile tegin jäätist ning tükike sellist isuäratavat õunakooki ongi just puudu:)VastaTühista

    • Aitäh, Ragne! Loodan mingi aeg ka ise jäätise tegemiseni jõuda, seal on kindlasti sama lugu mis kodu- VS poeõunad. Mmm. :)VastaTühista

  • […] Paadunud korilasena suutsin eelmisel suhteliselt õunavabal aastal siiski mõned kastid talveõunu kokku tassida. Jaanuari lõpuks hakkab nende parim enne läbi saama. Plekilistel õuntel on oma saatus – õunakook. Mul on koogile  2 kriteeriumi: lihtne ja kiire. Appi tuli internetist kokablogi, retsept siit. […]VastaTühista

  • oh, jäätis unus hoopis. kook sai nii kiiresti otsa! 5 last kiitsid yhest suust. ja mina ka! :)VastaTühista

  • Minu rõõmuks rändasid mulle koju üleeile ka kaks pappkastitäit õunu, küll suveõunu, aga ikkagi kodumaiseid ja imeliselt maitsvaid. See tähendab, et läheb õunakoogi tegemiseks. Homme teen lapsele lasteaia spordipäeva heategevuskoogimüügile ühe õunakoogi kookoshelvestega ja järgmisena läheb käiku raudselt Sinu retsept!!! Pildid on Sul nagu ikka – oivalised ja isuäratavad.VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*