Tassike elu topelt koorega »

Seemnebatoonikesed tumeda šokolaadiga

Kooli ajast on mul meeles üks maius – see oli venekeelse nimega (enam ei mäleta, aga vist midagi K-tähega), läbipaistvasse kilepakendisse pakendatud, magus ja parajalt krõbe-nätske batoonike, mis koosnes tihkelt kokku pressitud päevalilleseemnetest. Selle järele sai Pärnus Pühavaimu tänaval asuvasse toidukauplusesse (tolleaegse Charlotte pagariäri kõvale) tihti vahetundide ajal lipatud, paludes põllega müüjatädilt neid enamasti kohe mitu, et ka pärast tunde teel muusikakooligi nosimist oleks.

Seemned ja pähklid on teatavasti head energiaallikad, sisaldavad kasulikke õlisid, vitamiine, mineraale, kiudaineid jt toitaineid. Sel samal põhjusel on need nn energiabatoonikesed saanud nüüd meie suurteks sõpradeks veidi teistsugustel teekondadel – nädalavahetuse matkadel, kus energiat kulub küll palju, kuid seljakoti tahaks siiski võimalikud kergena hoida. Kaubanduses on müsli- ja energiabatoonikesi saadaval küll väga laias valikus, aga värskelt postkasti potsatanud ajakirja Bon Appétit uue aasta esimene number innustas mind sellest hoolimata kohe ka kodus olemasolevast materjalist retsepti ja tehnoloogiat järgi proovima.

Energy_bar

Kahjuks oli mul kinoa just eelmisel päeval otsa saanud (just sellega katsetamine oleks olnud põnev), kuid selle asemel otsustasin ära kasutada kapis leiduvaid eri seemnekotikeste lõppe. Parasjagu oli mul lõppenud ka üks magus sõbrapäevateemaline pildistamine, millelt oli üle jäänud ports sulatatud tumedat šokolaadi, niisiis läks ka see käiku. Just reeglipäratus ja mängulisus ongi vast taoliste retseptide juures võluv faktor, mis näpud sügelema ja fantaasia lendama paneb. Vähemalt minul.

Retsept õnnestus super hästi ning tekkis üsna kiiresti vaimustus – nüüd neid ainult ise teengi! Kui pressitud ja ahjus kuivanud mass maha jahtus, sain batoonid lahti lõigata ja kilesse mässida ning mõnus näks oligi eesootavale matka- ja kalastusnädalavahetusele olemas!

Kirjutan siia üles mõlemad retseptid, nii originaali kui enda mugandatud variandi, et järgmisel korral kinoagagi proovida.

1) Rohkete seemnetega kirsi-kinoabatoonike – Bon Appétit 2015. aasta jaanuarinumbri originaalretsept,
2) Seemne-kirsibatoonikesed tumeda šokolaadiga (pildil) – minul olemasolevatest toorainetest valminud sama retsepti mugandatud variant 

 

1) Rohkete seemnetega kirsi-kinoabatoonike

Allikas: Bon Appétit, jaanuar 2015

12 tk

a) Vooderda 20 x 20 cm suurune küpsetusvorm küpsetuspaberiga nii, et küpsetuspaber jääks mõlemast äärest u 10 cm üle.

b) Kuumuta ahi 180 kraadini ja rösti 240 ml hakitud mandleid, 120 ml loputatud (toorest) kinoad, 60 ml kõrvitsaseemneid ja 60 ml päevalilleseemneid ahjuplaadil, aeg-ajalt segades, u 10-12 minutit või kuni need on kuldpruunid. Lase jahtuda.

c) Alanda ahju kuumust 95 kraadini.

d) Purusta (miniköögikombainis, kannmikseris või saumikseri abil) 240 ml kuivatatud hapusid kirsse, 2 sl pruuni riisi siirupit, ¾ tl soola ja 2 sl vett ühtlaseks massiks.

e) Sega saadud mass röstitud pähkli-seemneseguga, kalla see ettevalmistatud küpsetusvormi ja vajuta supilusika seljaga enam-vähem ühtlaseks kihiks. Et batoonikesed hiljem hästi vormi hoiaks, tuleb mass korralikult kokku pressida. Selleks keera üle äärte ulatuvad küpsetuspaberi otsad massi peale ja kasuta pressimiseks mõnd lamedapõhjalist topsi või kaussi. Eemalda küpsetuspaberi ribad, kontrolli, et pind oleks ühtlane, vajadusel pressi veel.

f) Küpseta 20-25 minutit või kuni mass ei ole enam kleepuv.

g) Lase jahtuda, seejärel lõika kangideks.

 * * *

Seemne-kirsibatoonikesed tumeda šokolaadiga (pildil)
Mugandatud ajakirjast Bon Appétit, jaanuar 2015 

12 tk

a) Vooderda 20 x 20 cm suurune küpsetusvorm küpsetuspaberiga nii, et küpsetuspaber jääks mõlemast äärest u 10 cm üle.

b) Kuumuta ahi 180 kraadini ja rösti 240 ml hakitud mandleid120 ml päevalilleseemneid, 120 ml kõrvitsaseemneid ja 2 sl seesamiseemneid ahjuplaadil, aeg-ajalt segades, u 10-12 minutit või kuni need on kuldpruunid. Lase jahtuda.

c) Alanda ahju kuumust 95 kraadini.

d) Purusta saumikseri abil 240 ml kuivatatud hapusid kirsse, 2 sl mett¾ tl soola ja 4 sl vett ühtlaseks massiks.  

e) Sega saadud mass röstitud pähkli-seemneseguga, lisa ka 2 sl chia-seemneid.

f) Sulata veevannil või paksupõhjalise poti põhjas, pidevalt puulusikaga segades 200 g tumedat šokolaadi ja määri see ühtlase kihina ettevalmistatud vormi põhja (soovi korral võid selle sammu ka vahele jätta).

g) Kalla pähkli-seemnesegu enam-vähem ühtlase kihina šokolaadikihile ja vajuta supilusika seljaga ühtlasemaks. Et batoonikesed hiljem hästi vormi hoiaks, pressi mass võimalikult tihkelt kokku. Selleks keera üle äärte ulatuvad küpsetuspaberi otsad massi peale ja kasuta pressimisel abilisena mõnd siledapõhjalist topsi või kaussi. Eemalda küpsetuspaberi ribad, kontrolli, et pind oleks ühtlane, vajadusel pressi veel.

 h) Küpseta 20-25 minutit või kuni mass ei ole enam kleepuv.

i) Lase jahtuda, seejärel lõika kangideks.

    • Just, Kozinak! :) Ai, kuidas ma püüdsin oma ajusoppides kaevata, aitäh! Oli tõesti ka 2 eri sorti seda – päevalilleseemnetest ja seesamiseemnetest, nagu Google’ist nähagi saab: http://goo.gl/qQ2VPCVastaTühista

  • Laura Valli

    Küll on tore siit ajaveebist taas uusi postitusi leida! Meelelised naudingud on garanteeritud igal külastusel: voolav tekst, hunnitud fotod ja otsekohe tegudele sundivad retseptid annavad nii mõnusa tunde. Suur tänu!VastaTühista

    • Rõõm on minu, armas Laura! Aga aitäh sulle armsate ridade eest! Endalgi on kuidagi eriliselt mõnus tunne “tagasi” olla :)VastaTühista

  • ritsik

    Tundub mõnus maius! Mu kodupoes kuivatatud kirsse pole, kas teises retseptis kirsse võiks nt rosinate või millegi muuga asendada?VastaTühista

    • Kuivatatud kirsside asemel sobib kasuta näiteks rosinaid, kuivatatud mustikaid, jõhvikaid, datleid (kivita) ja ma usun, et ka näiteks kuivatatud aprikoose – põhiline eesmärk on, et tooraine töötaks purustatult n-ö liimina. Siin retseptis toimib sellena ka lisaks marjadele mesi :)VastaTühista

  • Kristel

    Suur suur tänu niii geniaalse retsepti eest!
    Proovisin viimast retsepti ja lisasin natuke üht koma teist juurde – täiesti super maitsev ja tervislik amps.VastaTühista

  • Taas mõnus lugemine. Meie peres oleks lausa kohustuslik neid batoonikesi ise teha. Lapsed võtavad kooli iga päev poest ostetuid kaasa ja hakkab rahakotile. Saaks ehk tervislikumad ning ka soodsamalt kui teha üks mõnus hunnik korraga valmis. Lisaks jääb ära vaev pidevalt poe vahet sõeluda.VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*