Tassike elu topelt koorega »

Hõissa, pulmad! Ja ühed martsipanitrühvlid kah.

Nonii.. meie peres pandi nüüd siis ka see pall veerema. See pulmatrallipall (rahu, mitte minu oma ;) ). Laupäeval lükati peole kibe hoog sisse ja tegelikult võib hea tahtmise juures veel tänagi järeltõukeid tunda. Kui juba, siis juba, nii peeti maha ikka üks korralik pulm – ligi 100 külalist, Saaremaa, päike, tants-trall ja pidu hommikuni. Kui muidu ei usu, siis isegi pulmaisa tunnistas täna üles, et ega tal ei olnudki selles pulmas suurt midagi teha, pulmarahvas olevat olnud maailma parim ja nipsu pealt kohe käima läinud. Ja nagu lastelgi, ka pulmaisa suu ei valeta ;)

Pulmatrühvlid

Kuidagi juhtus nii, et paar kuud tagasi rohisime tulevase pruudi, nüüdseks juba prouaga (harjutan!), Saaremaal hoovis lillepeenart ja umbes niisama, jutustamise käigus mässisin ka ennast pulmaettevalmistustesse – rebimine just tihe ei olnud, aga vahuveinilaual pakutavate trühvlite valmistaja roll oli minu!

Ja nii ma siis valisingi proovitrühvlite tegemiseks ideaalse hetke. See oli paar-kolm nädalat tagasi, kui kraadiklaas näitas ilusaid numbreid, noh, sinna 30 kanti. Trühvlitele said kohe ekstreemtingimused, aga ise mõtlesin – raske õppustel, kerge lahingus. Kuna pruutpaar oli soovisedelile juba alguses kirjutatud märksõnad valge šokolaad, martsipan ja väike alkoholitilk, siis saigi prooviks väikeste variatsioonidega 3 eri sorti trühvleid – ühed mustikatega, ühed ploomidega, ühed metsapähkliga. Kalvadosiga ei plaaninudki koonerdada – seda läks kõikidesse. ;)

Trühvlid

Võidukalt väljusid võistlusest martsipani-ploomitrühvlid. Aga sellega ei olnud pidu ju veel läbi, nüüd tuli neid 94 tükki ka päriselt valmis teha. Niisiis hõivasime möödunud reedel majas ühe ruumi ja muutsime selle kondiitritöötoaks, kus trühvlid olid väga väiksed tegijad. Õhtu staar oli siis pereema, kes oli hõivatud pulmatordi tegemisega. Tegelikult oli see rohkem ehitamise moodi – ikkagi 3 korrust! Jah, pulmas oli ema enda tehtud tort, mille tegemiseks kulus kokku umbes 24h – biskviidid, täidis, kaunistuseks martsipaniroosid ja -lehed, lisaks kogu asja kokku monteerimine… ei olnud üldse lihtne töö, aga tulemus sai see-eest superarmas! Ikkagi pruudi ema tehtud :) Nii et minu trühvlite 4h oli selle kõrval ainult üks õige könn.

Aga tulemusega võisin sellegipoolest rahule jääda, sest valmis nad said, ära ei sulanud, külalised julgesid süüa ja mõni, kelle rind oli rasvasem, isegi ka kiita. Lõpp hea, kõik hea. Nüüd naudin pulmatralli sujuvat üleminekut jaanipäevapidustusteks ja hoogsat maasikahooaega. Viimasest peagi lähemalt, seniks ilusat äsjaalanud suve ;)

Martsipanitrühvlid

16 trühvli jaoks läheb vaja:

16 kuivatatud musta ploomi
4cl kalvadosi
250 g martsipanimassi
150g valget šokolaadi
mandlilaaste kaunistuseks

Pane trühvlite tegemisele eelneval õhtul ploomid kalvadosiga kaussi seisma. Kata ja sega aeg-ajalt. Kui läheb trühvlite tegemiseks, lõika martsipanimass 16 tükiks, suru iga tükk näppude vahel suureks lapikuks tükiks ja keera see ploomi ümber. Veendu, et martsipanimass kataks ploomi ja et massi sees ei oleks auke. Korda seda kõikide ploomidega.

Trühvlite tegemine

Sulata valge šokolaad ja lase veidi jahtuda. Pane šokolaad mõnda võimalikult kitsasse kaussi, siis on lihtsam trühvleid seal sees “uputada”. Kata kõik trühvlid šokolaadiga, pannes pallikesed šokolaadi sisse ja tõstes need kahvliga välja. Libista seejärel trühvel kahvli pealt maha küpsetuspaberiga kaetud alusele ja puista peale mandlilaaste. Hoia trühvleid serveerimiseni külmas.

P.S. Selle postituse pildid (v.a. 2. pildi) on teinud Mari-Liis Jutta. Suur aitäh jäädvustamast, endal olid käed tööd ja martsipani täis :)

  • Väga mõnusa kirjelduse pulmaga seonduvast oled postitanud. Ja need hõrgud trühvlikesed näevad ka väga head välja;)VastaTühista

    • Aitäh, Ragne. Nii trühvlid kui pulmapidu olid mõlemad mõnnad, nii et nautimist jätkus küllaga ;)VastaTühista

  • Pärast neid trühvleid pole ma oma keelt rohkem näinud :)VastaTühista

  • Oi, need trühvlid olid tõesti maistvad! Raske oli pildile jäädvustada kui samal ajal suu vett jooksis ;)VastaTühista

  • Anne

    oi kui maitsvad need trühvlid küll olid,minu tordike kahvatus nende kõrvalVastaTühista

  • Kärt

    Eks magusasõpru on igasuguseid ning ma imetlen neid, kes suudavad piirduda ühe kommiga. Mina kipun just selliste maiustuste lõksu – nii maitse kui välimus töötavad selle heaks, et tahaks veel ja veel… vahet pole kas lohutuseks või heameeleks, ikka tahaks veel. Kas ma seda juba ütlesin, et need kommid olid imehead? :)VastaTühista

    • Seda võis küll vaid ridade vahelt välja lugeda, aga sain hakkama, aitäh, Kärt! ;)VastaTühista

  • merli

    Tere, sooviksin küsida kas kalvadosi on lihtne endale kusagilt sebida? :)Ei oska poodides sellise pilguga vaadata… äkki oskate soovitada :)VastaTühista

    • Tere Merli!

      Kui soovid osta suurt pudelit, siis leiab seda peaaegu igast hästi varustatud suuremast toidupoest (Pristmad, Selverid jms). Kui aga tervet pudelit ei soovi, sest see on ka üsna kallis lõbu, siis müüakse nt Selveris ka väikseid (4cl) pudeleid. Tasub alkoholiletist küsida :)VastaTühista

  • Leila

    Tere. Kõigepealt ma tahaksin kiita seda võluvat blogi. Ma olen lummatud :) Kui see nüüd saladus pole, siis kuidas valmiksid metsapähkli trühvlid?VastaTühista

    • Tere Leile!

      Suur aitäh sulle! Ütlen kohe ausalt välja, et ma ei ole üldse suur kommide valmistaja tegelikult. Aga kui tahad teha sarnaseid martsipaniga trühvleid, siis võid teha täpselt samamoodi, ainult et ploomi asemel mässid martsipani sisse pähkli (ja siis ei ole alkoholis leotada ka vaja). No ja võib-olla tasuks nende puhul prooviksin tumeda šokolaadiga valge asemel! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*