Tassike elu topelt koorega »

Kreemjas ja mõnusalt pehme kõrvitsasupp krõbedate ciabatta viiludega

Pean häbiga tunnistama, et sellesuvised Saaremaa maalt saadud 2 kõrvitsat seisid mul siiani vagusi kööginurgas. Nüüd, kui see kreemjas ja ülipehme kõrvitsasupp ära söödud, ei saa ma hästi aru, kuidas nad nii kaua seal üldse seista võisid. Sest supp sai tõesti väga maitsev!

Nii kaua kui ma mäletan, olen jõululauale valmis pandud traditsioonilist kõrvitsasalatit (see kuubikutega) alati juba enne peo algust laualt nokkimas käinud. Need kuubikud on mõnusalt suured ja krõmpsud ja ma ei mõista, miks seda jõuludega seostatakse. Mõnus värske külm amps ka suvel. Aga nüüd kõrvitsasupist. Kreemjas, muskaadine ja pehme püreesupp – väga lihtne tegemine (lihtne on mu lemmik!), tuleb vaid köögiviljade pehmenemiseks veidi aega ja kannatust varuda. Aga tulemus on seda väärt: potist vaatab vastu isuäratav kollane püree ja kui sinna lisada veel sulatatud juust ja koor, hüppavad ka lõhnaretseptorid rõõmust lakke. ;)

Kõrvitsasupp

2 korraliku portsu supi jaoks läheb vaja:

väike törts oliivõli
25g võid
500g kõrvitsat
1 kartul
1 küüslaugu küüs
1 porgand
1 hapu õun
1 šalottsibul (tavalise sibula puhul võiks panna 1/2 sibulat)
1/4 kanapuljongikuubikut (pulbrina u 3g)
1/2 dl vett
soola
pipart
muskaatpähklit
1/4 pk naturaalset merevaiku
1 dl vahukoort (võib asendada kohvikoorega, aga mulle meeldib vahukoorega :) )

Leibade jaoks:

4 viilu tumedat ciabattat
oliivõli
1 küüslauguküüs

Koori ja tükelda kõrvits, kartul, porgand ja õun kuubikuteks (u 3×3 cm), sibul ja küüslauk haki peeneks. Võta pott ja pane kuumenema koos võitükikesega ja lisa törts oliivõli. Kui või on sulanud, lisa kõrvitsa-, kartuli-, porgandikuubikud ja tükeldatud sibul ja küüslauk. Sega kõik võiga kokku ja lase paar minutit või sees pruunistuda. Seejärel lisa 1/2 dl vett ja puljong. Sega ja jäta tasasele tulele kuubikud pehmenema umbes 20-30 minutiks. Pidevalt tuleks kuubikuid liigutada ning kontrollida, ega kogu vesi pole ära aurustunud. Kui kartulid, kõrvits ja porgand on juba peaaegu pehmed, lisa ka õunakuubikud (need pehmenevad hästi kiiresti).

Kui kõik köögiviljad on pehmed, võta pott tulelt ning püreesta saumiksriga (või blendriga, mis kellelgi kodus on). Seejärel maitsesta soola-pipraga, riivi sisse muskaatpähklit (võib julgelt u 1/4 pähklit sisse riivida). Lisa merevaik ja vahukoor. Seejärel pane pott tagasi tulele ning lase pidevalt segades kuumeneda kuni keemiseni.

Leibade tegemiseks võtsin 4 viilu ciabattat, tilgutasin iga viilu peale veidi oliivõli ja pistsin 180C juures ahju, umbes 3-4 minutiks. Kui leivad on ahjust tulnud, soojad ja veidi krõbedad, hõõrusin neid paar korda kooritud küüslauguküünega. Ja siis võiski sööma hakata! :)

PS! Retsepti kohandasin enda maitsete ja portsjonite järgi, eeskuju võtsin Liina blogist.

  • Suur tänu selle postituse eest! Seda proovin kindlasti ka ise valmis keeta :)VastaTühista

    • Nii tore, ja anna siis teada ka, kuidas välja tuli ja kuidas ka ülejäänud perele maitses. ;)

      PS! Ma ei teadnudki, et sul ka on oma fotoblogi http://mariliisimaa.wordpress.com/ – väga lahe. Praegu tõttan leiva küpsetamiseks jahu ostma, aga kindla peale süvenen su imelistesse fotodess õhtu poole! :)VastaTühista

  • Mul on jah mõnda aega oma nurgake. Selle kujundus ei vasta praegu küll mu ideaalile (eriti kui vaadata Tassikese maitsekat lehte!), aga aeg ajalt ma pilte sinna siiski riputan :)VastaTühista

  • Annika

    No nii. Nüüd minu kõrvitsast saab supp:) Kohe täna proovin ära. Aitäh Marju! Ja Tassike on ikka üks ütlemata armas lehekülg.VastaTühista

    • Väga tore ja aitäh ka!:)

      Kui mu mälu ei peta, siis teite kõrvits oli üsna suur, nii et sealt jätkub ka kõrvitsaga tehtud magusate küpsetiste jaoks, mille kohta ma ka lähipäevil ühe postituse teen! ;)VastaTühista

      • Annika

        Oli jah üks mõnus supp:)VastaTühista

        • Tore, et meeldis. :) Kui ei tea, mida ülejäänud kõrvitsaga peale hakata, siis mina tegin muffineid ;)VastaTühista

  • Tiina Kaitsa

    Aitäh, Marju, hea retsepti eest! Saime sõpradega peale uisutamist väga hea maitse elamuse. Imelisel kombel leidsime supi jaoks poest ka kõik komponendid, nii, et kõik oli rohkem, kui täiuslik.
    Tervitades Tiina.VastaTühista

    • Väga rõõmustav on seda kuulda, Tiina! Loodan, et saat siit tulevikus veel toredaid ideid ja keelt alla viivaid maitseelamusi ;)

      Kusjuures, see kõrvitsasupp on jah just selline külma aja supp, kujutan seda veidi läbikülmunud tunnet ette, mis teil võis peale uiskamist olla. Ja siis soojas üks mõnus soe supp – mm! :)VastaTühista

  • Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!VastaTühista

    • Thank you very much! :) It’s always very heart-warming to hear such great feedback – it definitely means a lot to me! I hope you will enjoy lovely pics and post here in the future, too! ;)VastaTühista

  • Liina

    Väga maitsev supp sai!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*